De ce investițiile imobiliare sunt cea mai profitabilă clasă de active financiare din lume
Pentru că creează valoare. Și sunt distractive și satisfăcătoare.
Investițiile imobiliare sunt ceva ce ar trebui să vrei să faci și chiar s-ar putea să ai nevoie să faci. Va trebui să muncești pentru asta. Pentru a avea succes cu adevărat, mai ales la început, va trebui să cauți și să evaluezi proprietăți în fiecare zi, să știi să negociezi, să supraveghezi contractorii, poate chiar și să administrezi proprietatea odată ce este a ta.
Iată câteva concepte esențiale pentru a înțelege imaginea de ansamblu a pieței imobiliare și a segmentelor acesteia.
Cererea și Oferta
Când vine vorba de investiții în orice fel de proprietate, în special în proprietăți de închiriat, asigură-te că primul tău obiectiv este să obții o privire de ansamblu cât mai exactă a ofertei și a cererii din zonă.
Nu mă refer la nimic complicat, ci doar la basic economics.
Oferta este definită ca fiind numărul de proprietăți de închiriat disponibile pe o piață sau pe un segment.
În mod ideal, oferta ar trebui să fie scăzută, iar cererea ar trebui să fie ridicată.
Cererea este definită ca fiind numărul de persoane care doresc să închirieze. Oferta este ușor de determinat. Există softuri, portaluri, brokeri imobiliari, administratori de proprietăți etc care au date detaliate, inclusiv numele proprietăților, dimensiunile, adresele și datele de construcție. Nici măcar nu trebuie să-ți bați capul să faci tu singură acest lucru. Poți obține aceste date la cerere.
Cererea, pe de altă parte, este un pic mai complicat de măsurat. Poți estima cererea pe baza ratelor de ocupare din zonă. Dacă un segment are un grad de ocupare ridicat, cererea este mare. Dacă gradul de ocupare este scăzut, cererea este slabă.
Un alt factor care trebuie luat în considerare atunci când determini cererea și oferta este oferta viitoare. Oferta viitoare reprezintă toate proprietățile locative noi care se află în diferite stadii de dezvoltare, de la planificare, la autorizare și construcție.
Oferta viitoare este un indicator critic al modului în care proprietățile din zonă se vor comporta pe termen lung. Dacă prin cercetările tale descoperi că oferta este mai mare decât cererea pe segmentul care te interesează, probabil e mai indicat să cauți o piață mai bună.
Sarcina ta este de a găsi rezidenți, de a genera fluxuri de numerar și de a crește profitabilitatea proprietății va fi mai dificilă.
Și nu uita, valoarea unei proprietăți de închiriat crește în funcție de Operațiunile și de Fluxul de Numerar al acesteia.
În Timișoara, de exemplu, cererea identificată pe segmentul premium, depășește oferta existentă. Știm acest lucru pe baza întâlnirilor noastre directe cu factori de decizie reprezentativi, prin urmărirea vitezei de închiriere a proprietăților de acest fel în piață și a faptului că nu este niciodată mai nimic disponibil pentru închiriere.
Deși, prin contrast, pe piața apartamentelor vechi, este adevărat contrariul. Aici, proprietățile de închiriat, mai ales apartamentele, par să fie peste tot. Multe dintre ele au fost cumpărate de investitori plini de speranță. Și acum concurează frontal pentru un număr relativ mic de chiriași. Motivele pentru această stare dezechilibrată a pieței nu sunt un mister.
Dimpotrivă, ele sunt pe deplin explicabile. Le-ai înțeles deja?
În articolul următor vei afla despre cei 3 factori care influențează Cererea și Oferta
Cei 3 Magi care influențează Cererea și Oferta
O dată ce înțelegi cum influențează cei 3 factori pieța imobiliară și segmentele sale, nu vei mai face niciodată investiții imobiliare după instinct sau după ureche. Nici după stomac.
Singurul lucru pe care ți-l vei dori în schimb, este să fi știut aceste lucruri mai devreme (îți zic din proprie experiență și aproape fără excepție a tuturor investitorilor imobiliari pe care îi cunosc).
Ține în permanență ochii pe cei 3 indicatori ai cererii și ofertei: rata șomajului, populația și locația.
Acesta este primul și, probabil, cel mai important indicator al cererii, și asta pentru un motiv întemeiat. Dacă o piață sau un segment al ei, are multe locuri de muncă, oamenii vor veni să ocupe aceste locuri de muncă. Este un lucru foarte simplu.
Numărul locurilor de muncă determină rezidența, astfel încât, dacă toți ceilalți parametri sunt egali, proprietățile care se află în apropierea locurilor de muncă sunt mai solicitate.
Asta nu înseamnă că oamenii nu vor conduce pentru a locui într-un cartier foarte dorit sau că oamenii nu vor conduce până la locul de muncă. Dar trebuie doar să fii conștientă de starea pieței. Când cauți indicatori ai cererii și ofertei, uită-te la gradul de ocupare al forței de muncă.
Timișul, de exemplu, are cea mai mică rată a șomajului din România. Este mai mică de 1%. 0,81%, mai exact.
Timișoara este un oraș comunitate cu locuri frumoase și o calitate excelentă a vieții. Stă bine și la ocuparea forței de muncă cum am văzut și, prin urmare, în ceea ce privește cererea imobiliară. Oamenii își doresc cu adevărat să locuiască în Timișoara și din ce în ce mai mulți tineri fac această alegere. Rata șomajului în rândul tinerilor, sub 24 de ani, fiind cu aproape 14% sub media națională, care este de cca 20%.
Aceeași teorie este valabilă și pentru afacerile cu amănuntul și restaurantele din oraș. Oportunitățile de angajare aduc clienți.
Populația urmează ocuparea forței de muncă.
Zicala conform căreia oamenii se duc acolo unde sunt locuri de muncă este adevărată. Este modul în care s-au construit marile orașe, acestea fiind jucând un rol important în evoluția și progresul umanității.
Creezi locuri de muncă și oamenii vor veni.
Un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă poate fi benefic pentru investițiile în proprietăți de închiriat, dar asigură-te că ai imaginea de ansamblu. Uneori comunitățile cu multe locuri de muncă pot fi supra-construite, dând peste cap echilibrul delicat al cererii și ofertei.
Oferta de proprietăți premium de închiriat rămâne limitată în Timișoara, de unde și nivelul crescut al chiriilor.
Stabilitatea locurilor de muncă este, de asemenea, un aspect care trebuie luat în considerare. Pe măsură ce evaluezi piața și segmentele acesteia pentru ocuparea forței de muncă, analizează și cât de stabilă este baza de ocupare a forței de muncă.
Sunt companii de renume? Sunt produsele sau serviciile lor în continuă creștere? Este combinația de companii diversificată? Aceștia sunt indicatori de stabilitate.
Dacă de exemplu există o singură industrie care joacă rolul de angajator important, o dată cu potențiala prăbușirea acestuia, se prăbușește întregul eco-sistem urban: bănci, hoteluri, restaurante, companii de construcții de case și numeroase alte afaceri.
Scăderea semnificativă a numărului de locuri de muncă la nivel local are un impact semnificativ asupra economiei.
Sunt Diana Ignat, fondatoarea Programului Real Women Love Real Money. În calitate de mamă, antreprenor, proprietar de imobile și investitor, sunt extrem de fericită să împărtășesc aceste cunoștințe cu tine. Programul Real Women Love Real Money are la bază conceptul Mai Puțin Înseamnă Mai Mult și este construit ca suport pentru toate femeile ambițioase și ocupate care doresc să creeze abundență de durată. Programul îmbină o consiliere financiară sistemică, pornind de la obiective personale și culminând cu obținerea de venituri pasive. Creezi astfel spațiu pentru a te putea dedica cu adevărat lucrurilor importante pentru tine.
Continuarea în articolul următor.
Featured Post