Nu fi ‘The Boss’. Fii ‘The Investor’
Știi ce venit a avut anul trecut CEO-ul Coca Cola? 50 milioane de dolari. Not bad at all! Este un venit bunicel pe care statul urmează, firește, să-l impoziteze.
Știi câți bani a câștigat Warren Buffett din investițiile în Coca Cola? 508 milioane de dolari.
Știi câtă lume vrea să devină CEO?
Cei mai mulți dintre oamenii care fac școală visează să devină un boss, un boss-uleț, ceva.
Nu vrei să știi ce viață, ce presiune, ce împăcat și capra și varza (și patronul, și acționarii, și clienții, și consumatorii, și nevasta, și copiii etc) e pe capul unui om cu o asemenea răspundere.
Bottom line, în comparație cu un CEO, un investitor care începe să investească în active generatoare de cash flow lunar, câștigă mult mai mulți bani.
Investitorul câștigă venit pasiv. Cu mult mai puțin efort și timp. Și presiune.
Cu cât începe mai repede să investească, cu atât mai bine. Nu te gândi că dacă n-ai început să investești (serios, vreau să spun) din primul an de când te-ai angajat, e prea târziu. Că ai pierdut trenul.
Nu e târziu. N-ai pierdut niciun tren. Ești ca și majoritatea românilor, cel puțin. Nici dacă ai 25 de ani. 30 sau 45. Și eu am început târziu. Regret că n-am avut cunoștințele să o fac mai devreme? Da, dar nu despre asta e vorba acum. Începe azi. Luna viitoare! Începe! Nu mai aștepta să cadă piața. Nici să prinzi chilipiruri. Învață cum se face și începe. Până îți pică vreun chilipir (dacă îți pică), e posibil să-ți înmulțești banii de câteva ori.
Investițiile imobiliare sunt despre viziune, crearea de valoare, educație continuă și muncă (da, da, dacă vrei să genereze venit pasiv).
Warren Buffett a urmărit ani de zile evoluția Apple computer. Când și-a dat seama că iTunes produce cashflow constant, că produce venit pasiv, gata, a început să investească. Asta înseamnă că ești educat, știi principiile după care investești și începi.
Investitorii adevărați nu fac niciodată rabat de la principii. Niciodată. Mr. Market te penalizează când ți-e lumea mai dragă.
Cumpără active la preț corect de piață care au capacitatea să se aprecieze în timp și să producă fluxuri constante de cashflow (numerar). Să producă venit pasiv.
Pui jos 1 dolar, aștepți și acesta devine 5 sau 10 dolari, în timp ce produce cashflow constant!
Toate activele cumpărate de Buffet, au caracteristicile imobiliarelor. Acelea de a se aprecia și a produce venit pasiv! Toate!
Nu a cumpărat niciodată jos ca să vândă sus. Niciodată. He never buys low to sell high! Nici el, nici alți investitori de calibru, serioși, care au fost în măsură să-și protejeze activele și să le multiplice.
***Cumpără. Preț corect de piață. Apreciere. Cashflow (numerar) lunar. Venit pasiv.***
Poate crezi că investitorii în imobiliare și în business-uri profitabile, oamenii care creează valoare în general, sunt nu știu ce guru în economie, business, matematică, fizică etc …
Nici vorbă. Sunt oameni cu o gândire simplificată. Concentrați pe esențial. Au viziune. Și înțelegerea profundă a lucrurilor simple. Buffett a citit ‘The intelligent investor’ a lui Ben Graham de 12 ori. Când căuta un răspuns sau avea o nelămurire, se ducea la carte.
Dacă crezi că investițiile imobiliare, cele mai profitabile investiții financiare, sunt complicate, te înșeli amarnic.
Investitorii imobiliari sunt oameni care creează valoare și își plasează banii în active (proprietăți generatoare de cash flow), bazându-se pe operații matematice extrem de simple.
Adunări
Scăderi
Înmulțiri
Împărțiri
La care se adaugă înțelegerea noțiunilor economice de bază.
Sau cum spunea Leonardo da Vinci: “înțelegi atât de profund lucrurile simple, până te perfecționezi în ele. Devii un expert al lucrurilor simple.”
Uite, de exemplu, ai un apartament de investiție (sau mai multe) pe care urmează să-l închiriezi?
Felicitări! Ești un investitor imobiliar!
Ce trebuie să știi ca să fii un investitor imobiliar de succes?
Păi … să știi să aduni, scazi, înmulțești, împarți. Atât. Lasă integralele și determinanții din liceu. Lasă și analizele și paralizele. Știu că erai foarte bună la ele și că îți plăceau. Dar nu îți mai sunt de folos. Nu în investiții oricum. Poate doar dacă ești profă de mate.
Îți mai aduci aminte de cei 5 indicatori pe care e crucial să știi să-i calculezi? Astăzi suntem la punctul 3, VNE (Venitul Net din Exploatare).
După ce ai estimat cât mai bine venitul net și cheltuielile totale ale proprietății, poți să afli liniștită Venitul Net din Exploatare.
VNE este o cifră foarte importantă, deoarece în mod ideal, vei face o ofertă de achiziție în funcție de mărimea ei.
So, ca să-l calculezi, nimic mai simplu. E o simplă diferență între venitul net și cheltuielile totale.
VNE = VN – Cheltuieli Totale
Ideea este să obții un număr nu doar pozitiv dar și cât mai mare. Cu cât mai mare, cu atât mai bine!
Dar, înainte de a te entuziasma totuși prea tare când vezi numărul, care este un indicator al fluxului net de numerar, nu uita că acest număr nu include plata împrumutului la bancă.
Plata împrumutului va fi determinată de suma pe care o plătești pentru proprietate, de avans și de rata dobânzii.
E important să știi să calculezi cu o acuratețe cât mai mare această cifră. Estimarea ei greșită îți poate transforma investiția într-un eșec răsunător.
Te întrebi de ce acest VNE este atât de important?
Ajungem săptămâna viitoare la punctul 4. Rata de Capitalizare (RC). Care nici ea nu e vreo filozofie. E o simplă împărțire. Simplă, dar foarte importantă și ea.
Sper să-ți fie de folos informațiile dacă ai deja investiții imobiliare sau dorești să investești în acest domeniu.
Sunt Diana Ignat, fondatoarea Programului Real Women Love Real Money. În calitate de mamă, antreprenor, proprietar de imobile și investitor, sunt extrem de fericită să împărtășesc aceste cunoștințe cu tine. Programul Real Women Love Real Money are la bază conceptul Mai Puțin Înseamnă Mai Mult și este construit ca suport pentru toate femeile ambițioase și ocupate care doresc să creeze abundență de durată. Programul îmbină o consiliere financiară sistemică, pornind de la obiective personale și culminând cu obținerea de venituri pasive. Creezi astfel spațiu pentru a te putea dedica cu adevărat lucrurilor importante pentru tine.
Featured Post