#cc9f53

Doctrina liberului schimb și metoda uleiului de șarpe

Se pare că atunci când facem alegeri pe termen lung, ar fi mai bine să apelăm la ajutor de specialitate.

Mă refer la alegerile care sunt dificil de făcut, cum ar fi să-ți cumperi o casă, să-ți investești banii, cu cine să te măriți etc. 

Aceste alegeri nu sunt frecvente.

Aceste alegeri nu îți oferă un feedback prompt și relevant. 

Pentru aceste alegeri, experiența ta este ambiguă.

Dacă te apuci de gătit, lucrurile sunt mai simple. Nu râde. Sunt experți financiari care te învață să gătești. Totuși, poți să servești desertul în oraș. Nu mi-e clar dacă și băutura. Și nu mi-e clar dacă poți merge la restaurante scumpe sau ieftine. 

Deși, oricum ar fi, noi nu vorbim aici de desert. Vorbim de felurile principale. Pardon, de alegeri principale. Majore. Cele cu impact real, din punct de vedere financiar, emoțional etc. Nu culinar. Nu marginal. Deși ne place foarte mult să mâncăm bine. Și acasă, și uneori, și în oraș. Toată felurile, nu doar desertul. Ce poate fi mai fain decât o masă servită în oraș cu prietenii?

Așadar, revenind la lucruri serioase. Te gândești poate că trăim într-o piață liberă. Piața liberă e concurențială.  Acest lucru poate genera numai lucruri bune, nu? 

Că piața liberă face chiar și minuni, nu? 

Ei bine, nu. Întotdeauna privește miracolele cu suspiciune!

“Este binecunoscut, deși nu după puține lupte, că atât mărfurile ieftine, cât și cele de calitate sunt schimbate în modul cel mai eficient dacă producătorii și vânzătorii sunt lăsați perfect liberi, sub singurul control al unei libertăți egale a cumpărătorilor de a se aproviziona în altă parte. Aceasta este așa-numita doctrină a liberului schimb.”, John Stuart Mill

Dar deși cumpărătorul are libertatea totală de a alege, el nu are libertatea (sau vreun cuvânt de spus) de a decide ce anume i se oferă. Este complet expus la ceea ce i se oferă. Complet expus și complet neprotejat.  

Un  exemplu edificator și extrem de pitoresc este cel al remediilor așa-zis miraculoase pe care le găsim, în variate forme, peste tot în lume. Iată mai jos povestea inspirată din ‘Nudge’, de Richard Thaler și Cass Sunstein.

Îți aduci aminte filmele care zugrăvesc viața din Vestul Sălbatic? Elixirul magic era adesea denumit ‘ulei de șarpe’. 

Uleiul nostru de șarpe vindeca o mulțime de boli. Acnee, artrită, reumatism, ba chiar și impotența. Oh stai, mai nou, dacă îți torni câteva picături în portmoneu, devii și liberă financiar, ca prin minune. Lucrurile evoluează, nu stau pe loc. 

Strategia de marketing folosită pentru acest ‘remediu’ te va ajuta să înțelegi mai bine un principiu general legat de piața liberă și limitele ei.

Westernurile americane au multe elemente comune cu multe tipuri de escrocherii care își fac periodic apariția de-a lungul anilor.

Un ‘doctor’ într-o căruță cu coviltir își face apariția într-un mic orășel și-și deschide taraba undeva în piața centrală.

El oferă spre vânzare sticluțe cu preparate de ulei de șarpe, care poate să vindece orice beteșug. Ca din întâmplare, un ins care merge șchiopătând în cârje, iese din mulțimea de gură-cască adunată în jurul tarabei și îl ia la rost pe vraci, acuzându-l că păcălește lumea. Arătând spre piciorul șontorog, care nu-l lasă să meargă normal, el strigă ‘Pun pariu că pe ăsta nu-l poți vindeca, doctore!’

Dar ce să vezi? Generos, doctorul îi oferă bietului om o mostră gratuită de remediu și, minune mare. Până a doua zi, piciorul s-a vindecat!

Se vând o mulțime de sticluțe, iar a doua zi, doctorul și partenerul său, care a jucat rolul șchiopului în cârje, părăsesc orașul, cu destinația următoare.

Deși escrocheriile de acest tip par exagerate, ele sunt doar câteva exemple din sumedenia de produse care ăîi atrage pe Oameni. Nu și pe Econ-oameni. 

Poți găsi amatori de ‘miracole’ oriunde, pe internet, iar în unele țări, dacă te uiți noaptea târziu la TV, vei vedea o ofertă foarte bogată de ulei de șarpe. 

În domeniul asigurărilor, de exemplu, extrem de incitant de altfel, criticilor de specialitate metoda le dă fiori. Ei spun că ar trebui să ne ferim de acest domeniu (sau oricum, să fim foarte atenți) mai abitir decât de uleiul de șarpe. 

Nu crezi? Iată doar o avanpremieră: garanțiile extinse. 

Ca paranteză, știi ce fac firmele de asigurare cu banii adunați de la Oameni? Sigur că da. Îi  investesc în imobiliare. Firmele de asigurare sunt principalul investitor de pe piața imobiliară. Câți bani îți dau ție din cât încasează ele folosindu-se de banii tăi? Nu cred că vrei să știi.

Până atunci, închidem paranteza și ne punem o întrebare extrem de serioasă: 

“Piețele competitive îi protejează pe cumpărători de asemenea înșelătorii?”

Din nefericire, răspunsul este NU.

Pătrunderea pe piață e uleiului de șarpe, deși nu se putea face pe gratis, era totuși nereglementată.

Oricine care are o căruță cu coviltir, niște sticluțe, găsea un acolit dispus să-l ajute și era bun de gură, putea să se lanseze cu succes în afacere.

Îi era de mare folos și dacă avea talentul să mintă cu nerușinare și niciun scrupul să ușureze de mulți bani niște oameni nevinovați.

Puteau să dea de bucluc dacă cineva îi reclama șerifului, de exemplu. Dar tocmai aici era aspectul crucial.

Nimeni nu avea de câștigat dacă le spunea oamenilor să nu cumpere uleiul de șarpe.

Puțini dintre noi avem o sănătate atât de bună încât să nu fim mulțumiți și chiar încântați să cheltuim câteva zeci de euro pe o sticluță de elixir magic. 

Nu te vindecă de migrenă? De tendinită la cot? De dureri de șale? De pană de inspirație sau de usturimi la buricele degetelor? Atunci, cu siguranță, te ajută să devii prosperă financiar. 🙂

Uleiul de șarpe este doar varianta extremă a oricărei achiziții neinspirate. 

Mulți oameni ajung să fie dependenți de jocuri de noroc. Și cu toate că activitatea cazinourilor este reglementată de lege, cazinourile concurează între ele și concurează cu alte forme de jocuri de noroc, cum ar fi pariurile sportive sau tranzacțiile pe cont propriu cu opțiuni bursiere.

Ca să-și atragă clienți, vor oferi o ambianță ispititoare, băutură gratis și uneori șansa de a câștiga ceva micuț și simbolic, atât cât să prinzi curaj.

Dar poți învăța să recunoști astfel de ambianțe și să eviți greșeli pe care Oamenii le fac în sectorul financiar. 

Pentru că te-ai prins. Nu uleiul de șarpe și nici desertul la restaurant nu reprezintă o mare sfârâială. Pardon, miză. În definitiv, un ulei chiar miroase bine iar un tiramisu din când în când, servit după un prânz într-o companie minunată, nu se compară cu nimic.

De mare utilitate ar fi însă să înveți să eviți greșelile pe care Oamenii le fac atunci când vine vorba de alegerile acelea rare și în care experiența ta este ambiguă!

Cum ar fi domeniul financiar! Și chiar și așa, deși nu te costă nimic să înveți să te protejezi, nu există suficiente sfaturi care să elimine complet efectele unei afaceri precum garanția extinsă sau speculațiile ‘buy low, sell high”, FOMO fever etc, de pe piețele bursiere sau cele imobiliare. 

În zilele noastre, e mai ușor ca niciodată să vinzi ulei de șarpe. 

Oamenii se duc online și vând produse despre care spun că reduc riscul apariției cancerului, că vindecă diabetul, că îl manifești pe prințul din poveste (cred că persoană specifică se numește), că înveți metoda magică și garantată să faci bani rapid și ușor din pasiunea ta, că te eliberezi financiar picurându-ți apă cristalină de izvor pe pernă, că poți economisi bani rapid și ușor, că îți poți curăță pielea de toate imperfecțiunile, că te ajută să lupți cu anxietatea și depresia.

Uite, dacă ești fan Gwyneth Paltrow, dacă intri pe site-ul ei, Goop, vei vedea că vinde niște produse care s-ar putea să conțină mici cantități de ulei de șarpe. 

Când vine vorba de sănătate, dragoste și bani, e o bagatelă să exploatezi lipsa de informații a oamenilor.

Dacă e în joc unul dintre aceste 3 lucruri, companiile au stimulente serioase ca să exploateze predilecțiile comportamentale, printre care subiectivitatea disponibilității, cea a optimismului nerealist și cea a ancorării.

Și fără îndoială, vor încerca să creeze cascade informaționale. Un fel de caracatiță, de care, de stâncă să fii, și abia reușești să te protejezi.

Așa că nu te mira dacă astfel de companii prosperă. 

Ca și concluzie, cel mai adesea, se pot câștiga mai mulți bani valorificând greșelile oamenilor, decât încercând să-i ajuți să le evite.

Barurile și restaurantele fac mult mai mulți bani decât clubul celor care vor să renunțe la țigări. 

Așadar, dacă noi, Oamenii, avem probleme, uneori ne-ar fi de mare ajutor un imbold bine ales. Un sfat specializat al unei persoane care are experiență în domeniu.

Sper să-ți fie de folos informațiile dacă ai deja investiții imobiliare sau dorești să investești în acest domeniu.

Sunt Diana Ignat, fondatoarea Programului Real Women Love Real Money.  În calitate de mamă, antreprenor, proprietar de imobile și investitor, sunt extrem de fericită să împărtășesc aceste cunoștințe cu tine. Programul Real Women Love Real Money are la bază conceptul Mai Puțin Înseamnă Mai Mult și este construit ca suport pentru toate femeile ambițioase și ocupate care doresc să creeze abundență de durată. Programul îmbină o consiliere financiară sistemică, pornind de la obiective personale și culminând cu obținerea de venituri pasive. Creezi astfel spațiu pentru a te putea dedica cu adevărat lucrurilor importante pentru tine.

#cc9f53

Featured Post

Telefon: + 40 727 730 497 
Email: contact@dianaignat.ro

O să-ți placă Newsletter-ul meu! Introdu-ți email-ul.

ABONARE