Elena este prietena ta. Ea este întotdeauna de acord cu tine. Îți dă imediat soluția. Știe ea cum se face. Are metoda. Pașii. Rețeta. Fie că îi ceri părerea într-un lucru minor, cum ar fi culoarea unei rochii sau într-o chestiune extrem de importantă, răspunsul ei vine direct fără ca tu să apuci să termini formularea problemei tale, în primul rând.
Și Andreea este prietena ta. Prin contrast, Andreea întotdeauna te provoacă să te gândești tu la care e cea mai bună variantă pentru tine. Îți pune întrebări. Sapă adânc. Și mai adânc. Chiar dacă nu-ți convine și-ți dai ochii peste cap. Până când ceața se elimină complet și problema se conturează clar. Chiar și soluția apare parcă de la sine de te și miri că nu ai văzut-o până acum.
Suntem ființe care judecă. Suntem părtinitori. Este în natura noastră să fim așa.
Una dintre cele mai enervante și aproape imposibile cereri pe care le poate face cineva la adresa ta, este să-ți spună „Nu mă mai judeca”.
Indiferent de puterea și relevanța opiniei tale părtinitoare, cealaltă persoană este iritată pentru că nu ești de acord cu opinia ei la fel de părtinitoare.
Spunându-le oamenilor să nu ne mai judece declanșăm defensiva, făcându-vă pe amândoi să vă judecați și mai mult.
Dar e în natura noastră să raționăm. Să judecăm.
Fiecare acțiune pe care o faci din momentul în care te trezești și până mergi la somn, o faci pentru că creierul tău consideră că este cel mai bun lucru pentru tine. Aceste judecăți automate sunt fabricate din experiențele tale de viață de până acum.
Creierul tău ia microdecizii inconștiente, astfel încât să-ți fie mai ușor. Să nu fie nevoie să iei decizii conștiente pentru fiecare mișcare pe care o faci.
Judecata automată este ușoară: nu necesită prea multă gândire.
Avem tendința de a ne urma rutinele pentru că acestea sunt confortabile și nu necesită gândire.
Acesta este motivul pentru care poți uita dacă ți-ai luat pastila de dimineață sau ai închis ușa garajului.
Bineînțeles că ți-ai luat pastila. Bineînțeles că ai închis garajul.
Evităm instinctiv, pe cât posibil, tot ceea ce este confuz, dificil și provocator.
Evităm instinctiv tot ceea ce necesită un efort de gândire.
Cum ar fi să te dai jos în fiecare dimineață și să te gândești ce pastă de dinți să folosești: anticarii, de albire, respirație proaspătă, protecție completă sau alte șapte tipuri de benefici?
Dacă nu am avea discernământ, ne-ar fi greu și să ne dăm jos din pat în fiecare dimineață, darămite să fim capabili să ne alegem pasta de dinți.
Ar fi paralizant să trebuiască să gândim fiecare alegere și fiecare acțiune.
Judecățile apar atunci când îți alegi cuvintele. Atunci când alegem cum reacționăm în diferite situații.
Creierul tău deosebește instantaneu binele de rău. Starea de siguranță de un eventual pericol, în baza trecutului tău.
Tot ceea ce ți s-a spus.
Tot ceea ce ai descoperit.
Tot ceea ce ai citit.
Tot ceea ce ai auzit.
Tot ceea ce ai văzut.
Acest lucru te face să fii părtinitor și să judeci.
Unul dintre cele mai bune moduri prin care te poți îmbunătăți ca ființă umană este să declari sus și tare:
“Judec și sunt părtinitor.”
În general, oamenii nu judecă în scopuri malițioase. Nu vor să facă rău. De câte ori nu te-ai auzit spunând:
“Nu am vrut să sune așa“
sau
“Nu vezi imaginea de ansamblu“
Modul în care te aperi și te justifici au scopul de a te proteja. Vrei să nu pară că judeci. Pentru că nu asta e intenția ta. Intenția ta este să fii util interlocutorului tău.
Poți chiar reacționa în mod negativ de fiecare dată când cineva te tratează cu superioritate sau când un părinte încă te consideră un copil. Membrii multor familii fac lucrul acesta.
Poți chiar să-i pedepsești pe ‘atacatori’ cu ajutorul cuvintelor, supărându-te pe ei sau nemaivorbindu-le. Poți chiar să nu-i ierți niciodată. Resentimentele tale pot dura ani întregi. Uneori o viață.
Atunci când vorbești cu o prietenă de-a ta, faci coaching cu ea.
Dar dorința ta de a plăcea, repara, de a sfătui sau de a-ți conduce cu blândețe prietena către soluția pe care o consideri tu cea mai bună îi transmite prietenei tale că e inadecvată.
O poți face însă prin a accepta pe deplin ceea ce îți spune persoana respectivă. Îi pui întrebări pentru a vedea cum definește prietena ta cine este ea în această situație care ar putea să-i saboteze obiectivele. Apoi, creierul tău critic se strecoară din dorința de a împinge persoana într-o direcție specifică pentru binele ei.
Nu o inviți să aleagă ceea ce vrei tu; nu alegi tu pentru ee, presupunând că asta este ceea ce are nevoie.
Nu spui. ÎNTREBI.
Nu dai soluții. Nu oferi pași. Nu presupui nimic. ASCULȚI.
Pentru a fi utilă prietenei tale, o persoana pe deplin inteligentă și plină de resurse cu care ai onoarea să vorbești, trebuie să îți recunoști limitele.
Judecățile, credințele și prejudecățile, iar apoi să te ierți pentru că ești o ființă umană. Pentru că doar așa poți vedea ce altceva ar putea fi real și adevărat pentru prietena ta.
Tu pe cine suni când ai de luat o decizie importantă?
Sper să-ți fie utile informațiile dacă ai deja investiții imobiliare sau dorești să investești în acest domeniu.
Sunt Diana Ignat, fondatoarea Programului Real Women Love Real Money. În calitate de mamă, antreprenor, proprietar de imobile și investitor, sunt extrem de fericită să împărtășesc aceste cunoștințe cu tine. Programul Real Women Love Real Money are la bază conceptul Mai Puțin Înseamnă Mai Mult și este construit ca suport pentru toate femeile ambițioase și ocupate care doresc să creeze abundență de durată. Programul îmbină o consiliere financiară sistemică, pornind de la obiective personale și culminând cu obținerea de venituri pasive. Creezi astfel spațiu pentru a te putea dedica cu adevărat lucrurilor importante pentru tine.