#cc9f53

Cine mi l-a furat pe Marin Preda

Eram în anul I de facultate și un coleg de an, un băiat foarte frumos și isteț, cu un zâmbet impecabil, a venit la mine într-o pauză de seminar și m-a întrebat “Am făcut rost de bilete la premiera la Cel mai iubit dintre pământeni, mergem?”

Cum să nu mergi la o asemenea premieră?

Cu cel mai drăguț coleg de an?
Premiera avea loc la cinema Studio, un cinema micuț și intim, situat la 2 minute de Piața Romană, unde aveam și facultatea. Ulterior a rămas cinema-ul meu de suflet. Filmele și spectacolele alese formau un repertoriu care au consacrat cinematograful Studio printre top 3 săli de spectacol din România.

Intrăm la film. Eu mă minunam de prezența masivă a VIP-urilor și a presei. Mai mult de jumătate era presă. Blitz-urile blitz-uiau la fiecare secundă, aveam grijă să zâmbesc frumos să nu cumva să apar din greșeală prin vreo poză într-o postură nepotrivită.

Începe filmul.

În carte se vorbește despre drama complexă a lui Victor Petrini: iubiri, împliniri, dezamăgiri, în contextul unei drame politice și morale. Un roman ca o mărturisire completă.
Totul în jurul romanului era centrat pe derapajele de la valorile umane esențiale. Preda le sancționează vigilent și necruțător. Cum face în toate romanele lui. Drame individuale, de cuplu, drama micilor comunități obștești, până la cele ale marilor colectivități umane.

Asta îmi aduceam aminte din carte.

La film, din scaunul capitonat al micuțului cinema Studio, mi-a rămas în cap scena dură de amor dintre Victor Petrini și tovarășul său. Îmi storceam creierii să-mi aduc aminte scena din carte. N-am găsit-o.

Cine mi l-a furat pe Marin Preda?

Asta a fost întrebarea care mi-a venit în minte.
Nu cred că ai cum să surprinzi într-un film profunzimea unei cărți.

Ever.

Cu o carte bună îți petreci câteva zile în care intri tu însuți în pielea personajului (personajelor) cu care te identifici.
Într-un film, scenaristul îți arată cu zgărcenia impusă de timpul extrem de scurt al spectacolului, viziunea lui.

Ceea ce a înțeles el.

Magnitudinea scenei de amor dintre Victor Petrini și tovarășul a redus din intensitatea problematicii reale a subiectului cărții, precum un leu printre antilope.

Am avut sentimentul ăsta cam de fiecare dată când am văzut filmul după ce am citit cartea. Nici filmul Mănâncă. Roagă-te. Iubește a lui Elisabeth Gilbert n-a făcut excepție. Cartea a fost pansament, pentru mine. Am citit-o în două nopți. Ea divorțată. Eu divorțată.

Am trăit două nopți intense în care am rezonat perfect cu o femeie care descria aproape chirurgical de precis drama ei, și a mea și a altor femei care trec printr-un divorț.

Cu tot cu Julia Roberts și cu tot cu Javier Bardem, filmul însă, apărut câțiva ani mai târziu, a fost o mică zgârietură pe un ocean adânc înghețat.

Din carte aș putea să povestesc non stop, toate scenele, pe capitole, detalii etc. Mai ales alea din Italia în care mânca pizza. Și alea când se chinuia să mediteze cu burta și nu reușea. Been there, done that.

Din film, mai nimic. Doi actori mișto și cam atât.

Degeaba am băut șampanie la final, la Studio, în însuși compania monștrilor cinematografiei, Ștefan Iordache și Mircea Albulescu, prezenți amândoi la cinema studio la avanpremiera filmului.

De aceea prefer cărțile.

De aceea mi-e frică să mă uit la filme.

De aceea prefer lucrurile pe termen lung.

Cu care să stai. Să le înțelegi. Să le rumegi. Să le mesteci. Să le trăiești intens. Să le rafinezi.

În defavoarea lucrurilor scurte. Tunurilor. Marcat și plecat.

Cum sunt și investițiile pe termen scurt versus investițiile pe termen lung.

Cum sunt în general lucrurile pe termen scurt versus cele pe termen lung.

Ce le diferențiază: aportul de valoare

Sunt Diana Ignat, fondatoarea Programului Real Women Love Real Money.  În calitate de mamă, antreprenor, proprietar de imobile și investitor, sunt extrem de fericită să împărtășesc aceste cunoștințe cu tine. Programul Real Women Love Real Money are la bază conceptul Mai Puțin Înseamnă Mai Mult și este construit ca suport pentru toate femeile ambițioase și ocupate care doresc să creeze abundență de durată. Programul îmbină o consiliere financiară sistemică, pornind de la obiective personale și culminând cu obținerea de venituri pasive. Creezi astfel spațiu pentru a te putea dedica cu adevărat lucrurilor importante pentru tine.

#cc9f53

Featured Post

Telefon: + 40 727 730 497 
Email: contact@dianaignat.ro

O să-ți placă Newsletter-ul meu! Introdu-ți email-ul.

ABONARE